Slakken, Deze glibberige diertjes verspreiden meer dan een slijmerig spoor.

Slakken: een glibberig gevaar voor je hond (en kat)
Regen, regen en nog eens regen. Door het vochtige voorjaar en zomer wemelt het in Nederland inmiddels van de slakken. Wanneer je ’s morgens of ’s avonds naar buiten gaat vind je ze overal. Je ziet slakken met een huisje en slakken zonder huisje; de zogenaamde naaktslakken. Hoewel ze er onschuldig uitzien, kunnen slakken een serieus gevaar vormen voor je huisdieren. Dit komt doordat slakken parasieten zoals longwormen bij zich kunnen dragen. Van deze parasieten kunnen zowel honden als katten ernstig ziek worden. Laten we de slakken en hun risico's eens nader bekijken.

Waar vind je slakken?
Slakken zijn overal in Nederland te vinden. Zeker na de veelvuldige regenval van de afgelopen maanden kun je geen stap meer buiten zetten zonder een slak tegen te komen. Maar ook onder ‘normale’ omstandigheden wonen in de gemiddelde Nederlandse tuin bijna 20.000 slakken! Deze slakken kunnen besmet zijn met longwormen.

Gevaarlijke parasieten in slakken
In het slijm van de slakken kunnen de larven van twee soorten gevaarlijke wormen voorkomen: de longworm en de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum), die eigenlijk ook een soort longworm is. Maar let op! Deze parasieten kunnen ook aanwezig zijn in andere dieren die slakken eten, zoals knaagdieren, egels, kikkers en vogels.

Wat zijn longwormen?
Longwormen zijn parasitaire wormen die zich hebben verspreid over grote delen van Europa. Deze wormen leven in de longslagaders en het hart van besmette dieren, waar ze ernstige schade kunnen aanrichten.

Cylclus van de longworm
Honden en katten worden besmet door het opeten van de larven. Deze larven gaan via de maag naar de darmen en gaan dan via de lever naar de bloedvaten van de longen. Hier eenmaal aangekomen zijn de wormen volwassen en produceren eitjes. Deze eitjes ontwikkelen zich tot larven welke in de longen gaan wonen. De hond hoest de larven op, slikken ze door en zo komen deze larven uiteindelijk in de ontlasting van je hond terecht. Vervolgens worden deze larven opgegeten door slakken, kikkers of kleine zoogdieren. Hier ontwikkelen de larven zich verder. Wanneer de hond of kat deze dieren dan weer opeet is de cirkel rond.

Bron: Dierenartsen van snoet tot staart

Het risico op besmetting door slakken
Vooral bij vochtig weer of na een regenbui zijn slakken overal te vinden. Honden en dan vooral jonge honden, die van nature nieuwsgierig zijn, lopen een hoog risico op een longworminfectie door het eten van en snuffelen aan slakken. Honden kunnen slakken per ongeluk opeten tijdens het spelen of het onderzoeken van hun omgeving. Slakken produceren een vies smakende stof als afweermechanisme, maar dit weerhoudt honden er niet altijd van om ze op te eten. Katten eten minder snel een slak, maar kunnen toch in contact komen met het besmette slijm van slakken en zo geïnfecteerd raken.

Hoe veroorzaken deze parasieten schade?
Wanneer een hond of kat in aanraking komt met het slijm van een besmette slak of een besmette slak opeet, kunnen de wormlarven via de darm in de bloedvaten terechtkomen en naar het hart en de longen bewegen. In de longslagader kunnen deze larven ernstige ziektes veroorzaken. Dit kan variëren van milde gezondheidsproblemen tot ernstige, levensbedreigende aandoeningen. Snelle veterinaire hulp is cruciaal als je hond symptomen vertoont zoals hoesten, lusteloosheid, toevallen, gewichtsverlies, en ademhalingsproblemen.

Symptomen van een Longworminfectie
Huisdieren die besmet zijn met longwormen kunnen diverse symptomen vertonen:

  • Ademhalingsproblemen: Hoesten is een veelvoorkomend symptoom, hoewel niet elke hond met een longworminfectie hoest en niet elke hoestende hond een longworminfectie heeft.

  • Algeheel ziek: Verminderde eetlust, overgeven, diarree en gewichtsverlies.

  • Gedragsveranderingen: Sloomheid, lusteloosheid, depressie en soms toevallen.

  • Bloedstollingsstoornissen: Overmatig bloeden bij kleine wondjes, bloed in de ogen, bleke huid en tandvlees.

  • Een longwormbesmetting kan ernstige gevolgen hebben: Uiteindelijk kan een hond of kat instorten na lichte inspanning. In zo'n geval is snelle behandeling door de dierenarts echt noodzakelijk.

Wat kun je het beste doen als je hond een slak heeft opgegeten?
Gelukkig zijn niet alle slakken drager van longwormen, maar in bepaalde gebieden zoals de Flevopolder, de Veluwe en Den Haag is de kans op besmetting groter. Als je hond een slak heeft opgegeten, neem dan direct contact op met je dierenarts. Door een vroegtijdige behandeling, zullen de meeste honden volledig herstellen. Wanneer je in een gebied woont waar veel slakken voorkomen en deze ook geregeld besmet blijken te zijn, is het verstandig om met je dierenarts te overleggen wat je het beste kunt doen en of je je hond preventief kunt behandelen.

Slakkengif; Levensgevaarlijk!!
Veel mensen maken gebruik van slakkengif om de vele slakken in hun tuin te bestrijden. Dit werkt goed tegen de slakken, maar het is ook erg gevaarlijk voor honden en katten. Hoewel de middelen de laatste jaren wel wat zijn veranderd is er nog steeds zwaar giftig slakkengif in omloop. Wat vooral belangrijk is te weten: er bestaat geen tegengif voor slakkengif, snelle hulp van de dierenarts is nodig als je hond slakkengif heeft opgegeten. Symptomen van vergiftiging zijn schuimbekken, braken, wankelen, hoge temperatuur, wijde pupillen, krampen, angst en in sommige gevallen zelfs de dood.

Bel direct de dierenarts als je hond slakkengif heeft gegeten.

Voorzorgsmaatregelen
Verwijder slakken zoveel mogelijk uit je tuin en houd je hond goed in de gaten tijdens wandelingen. Let goed op want er zijn ook hele kleine slakken die je met het blote oog bijna niet kunt zien. Dit maakt het moeilijk om te vermijden dat je huisdier ermee in aanraking komt.

Vermijd het gebruik van slakkengif vanwege het hoge risico voor huisdieren

 

Zoals je hierboven kunt lezen kunnen slakken een onverwacht gevaar vormen voor je hond en kat. Door waakzaam te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de kans op een infectie met longwormen aanzienlijk verkleinen. Neem altijd contact op met je dierenarts bij vermoedens van een infectie. Overleg met je dierenarts hoe je het beste een longworm besmetting door slakken kunt voorkomen

Blijf alert, bescherm je huisdieren en geniet!

 

Vorige
Vorige

10 tips om je hondje veilig te laten zwemmen

Volgende
Volgende

Gevaar met de naam Grasaar