Gevaar met de naam Grasaar
Grasaren bij honden: Wat moet je weten en hoe kun je ongemak of zelfs schade bij je hond voorkomen.
Eindelijk is het zomer! Wat is er lekkerder dan er tijdens de zomermaanden lekker op uit te trekken met je hond. Heerlijk struinen en banjeren door de natuur en genieten van al het moois wat er buiten te zien en te beleven is. Je teckel is hierin ongetwijfeld een trouwe metgezel.
Maar kijk tijdens deze uitstapjes extra goed uit, want het gras staat hoog en grasaren zijn overal te vinden.
Wat zijn grasaren?
Laten we beginnen bij het begin. Grasaren zijn de zaden van wilde grasplanten, je ziet ze overal tijdens de zomermaanden. Eerst zijn ze mooi groen, maar als ze uitdrogen, worden ze geel en vallen ze uit elkaar in losse zaden. Het probleem met deze zaden is dat ze kleine weerhaakjes hebben. Deze weerhaakjes zorgen ervoor dat de zaden makkelijk vast blijven zitten in de vacht van je hond en uiteindelijk zelfs door de huid kunnen dringen.
Grasaren;
Prachtig om te zien, maar niet zonder gevaar.
In de poot
Zoals gezegd kunnen grasaren door de huid dringen. Dit gebeurt vooral tussen de tenen van je hond doordat je hondje in de grasaar stapt tijdens de wandeling. Dit kan leiden tot ontstekingen en pijn. Als je een grasaar ziet zitten, probeer deze dan voorzichtig te verwijderen. Lukt dit niet, ga dan naar de dierenarts.
In de neus
Wanneer je hond tijdens het wandelen ineens veel begint te niezen of te proesten, kan het zijn dat er een grasaar in zijn neus zit. Door de weerhaakjes zal deze grasaar steeds dieper in de neusholte kruipen, wat erg pijnlijk is en moeilijk te verwijderen. Ga in dit geval altijd naar de dierenarts.
In het oor
Grasaren kunnen ook in de oren van je hond terechtkomen, vooral bij rassen met hangende oren (de teckel!) en veel haar. Je hond zal veel met zijn kop schudden en proberen te krabben. Controleer in dit geval direct de oren van je hond! Ga alsjeblieft niet zelf proberen om de grasaar uit het oor te verwijderen. Bij twijfel: laat het even controleren door de dierenarts. Het is belangrijk om de grasaar zo snel mogelijk te laten verwijderen door de dierenarts om verdere schade te voorkomen.
In het oog
Een grasaar in het oog kan voor veel irritatie en schade zorgen. Je hond zal met zijn oog knijpen en met zijn poot in zijn oog wrijven of met zijn kop ergens langs proberen te schuren om het ongemak te verminderen. Het is niet altijd goed te zien of er daadwerkelijk een grasaar in het oog zit omdat deze snel achter het knipvlies kan verdwijnen. Een grasaar kan het hoornvlies beschadigen of andere schade aan het oog toebrengen. De grasaar moet direct door de dierenarts verwijderd worden en ook het oog moet behandeld worden om blijvende schade te voorkomen.
Dit is mijn labrador Co, hij heeft een grasaar opgelopen tijdens de wandeling
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen
Gelukkig kun je een hoop ellende voorkomen door je hond goed in de gaten te houden. Hier zijn een paar tips:
Let goed op waar je hond loopt: Vermijd hoog gras en velden waar veel grasaren voorkomen, vooral in losloopgebieden.
Controleer regelmatig: Nadat je bent wezen wandelen in een ‘risicogebied’, is het verstandig dat je de vacht, de poten, de oren, ogen en neus van je hond controleert.
Borstelen: Borstel en/of kam je hond na elke wandeling om eventuele grasaren uit de vacht te verwijderen.
Houd de Vacht Kort: Bij honden met een lange of dikke vacht kan het helpen om deze in de zomer zoveel mogelijk kort te houden, zodat je de eventuele grasaren makkelijker kunt zien.
Help! Mijn hond heeft een grasaar!! Wat moet ik nu doen??
Als je merkt dat je hond symptomen heeft die kunnen wijzen op het hebben van een grasaar (zoals niezen, veel schudden met de kop, mank lopen of veel likken aan een bepaalde plek), neem dan contact op met de dierenarts. Probeer nooit zelf een grasaar uit het oor of de neus van je hond te halen – dit kan meer schade veroorzaken. Als je hond een grasaar in zijn vacht of tussen zijn tenen heeft welke je zelf kunt zien en verwijderen, doe dit dan voorzichtig met een pincet en zorg ervoor dat je de plek goed ontsmet. Bij twijfel: ga even langs je dierenarts.
Samengevat
Grasaren kunnen voor veel problemen zorgen bij honden, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je een hoop ellende voorkomen. Controleer je hond regelmatig, vermijd risicogebieden en wees alert op de symptomen. En onthoud: neem contact op met je dierenarts als je twijfelt. Zo houd je je trouwe viervoeter gelukkig en gezond!
Geniet van de zomer en veel wandelplezier met je hond!