Plukken in de winter, kan dat wel?

Het antwoord daarop is: JA.
Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

De winter staat voor de deur! Dat betekent dat het weer kouder wordt en waarschijnlijk gaat vriezen en/of sneeuwen. Niet alleen wij moeten ons warmer aankleden, ook voor je hondje geldt dat je met bepaalde zaken rekening moet houden.

In dit artikel bespreken we de ins en outs van het plukken van je teckel in de winter, met speciale aandacht voor de leefomgeving. Je ontvangt tips voor het juiste vachtonderhoud en benadrukken we waarom het verstandig is niet te lang stil te staan bij koude temperaturen. Zo zorg je ervoor dat je kleine viervoeter warm, comfortabel en gezond de winter doorkomt.

Houd je hondje warm in de winterse kou.


Waarom vachtverzorging in de winter belangrijk is

Ook in de winter is een goede vachtverzorging erg belangrijk. Naast borstelen en kammen hoort daarbij ook de periodieke trimbeurt. Wanneer je hondje midden in de winter plukrijp wordt en dus geplukt moet worden, kun je de plukbeurt in de meeste gevallen gewoon inplannen. Een goed onderhouden vacht biedt namelijk niet alleen bescherming tegen de kou, maar voorkomt ook huidirritaties, klitten en onnodig warmteverlies.

De vacht van de ruwharige teckel is opgebouwd uit meerdere laagjes. De wollige ondervacht en de langere bovenvacht. De ondervacht fungeert als een natuurlijke isolatielaag en houdt lichaamswarmte vast, dit is dus de bontjas die ervoor zorgt dat je hondje warm blijft. Helaas is niet elke teckelvacht hetzelfde en hebben niet alle ruwharen een dikke volle ondervacht om hen warm te houden. Wanneer de ondervacht goed aanwezig is en dicht aaneengesloten zichtbaar is, is je hondje goed beschermd tegen de kou. Wanneer er niet zo veel ondervacht is om je hondje warm te houden, kan het soms verstandig zijn wat minder rigoureus te werk te gaan en wat haar te laten staan zodat je niet op de kale huid kan kijken. Je hondje zal via een kale huid namelijk snel zijn warmte verliezen.

Wanneer je hondje weinig ondervacht heeft is het niet alleen mooier maar vaak ook beter om meerdere sessies per jaar in te plannen en een stripvacht op te bouwen. Dit zorgt ervoor dat er altijd een extra laagje nieuwere haren aanwezig is. Deze nieuwe haren zijn meestal dikker en beter isolerend, waardoor je hondje de warmte beter vasthoudt.

Het is over het algemeen niet verstandig om een trimbeurt over te slaan. Wanneer de oude haren blijven zitten, blijft daar snel modder en rommel inhangen en kunnen er makkelijker klitten ontstaan. Omdat lang haar meer tijd nodig heeft om op te drogen dan kort haar, blijft je hondje na een regenbui langer nat en dat zal juist zorgen voor extra koude.

Om goed te beoordelen wat het beste is voor jouw hondje beginnen we met kijken naar de leefomgeving:

Teckel die voor de houtkachel heerlijk van het goede leven geniet.

Het bekijken van de leefomgeving is belangrijk om te bepalen wat de beste vachtverzorging is voor jouw hondje. Veel teckels leven binnen en zoeken zelf de beste en vooral warmste plaats uit om prinsheerlijk van het leven te genieten. Een hond die het grootste deel van de dag binnen doorbrengt, bijvoorbeeld lekker warm bij de kachel, heeft doorgaans een minder isolerende vacht nodig dan een hond die veel buiten is of misschien zelfs meegaat op jacht. Stel jezelf daarom de volgende vraag:


  • Brengt mijn teckel het merendeel van de tijd binnen door, in een verwarmde omgeving?

Wanneer het antwoord hierop‘ Ja’  is dan hoef je geen rekening te houden met het winterseizoen en kun je de vacht gewoon (laten) behandelen zoals je gewend bent, zonder bang te zijn dat je hondje het te koud krijgt. De warmte binnen zorgt ervoor dat een dunnere vacht geen groot probleem vormt. Wel blijft het belangrijk dat je rekening houdt met de tips welke vermeld worden onderaan dit artikel.

Of:

  • Is je teckel veel buiten, bijvoorbeeld omdat hij mee gaat op jacht of vaak uren in de tuin rondloopt?

Dan moet je voorzichtiger zijn met plukken. Zorg ervoor dat je hond voldoende ondervacht behoudt om warmte vast te houden. Als hij weinig tot geen ondervacht heeft, is het opbouwen van een stripvacht de beste optie. Het haar bij een stripvacht wordt niet extreem lang, zodat het niet onnodig lang nat blijft en je hondje heeft altijd een mooi gedekt haarkleed over zijn lichaam om hem te beschermen tegen de koude wintermaanden. Zo blijft je teckel goed beschermd tegen vocht, wind en kou.


Aanvullende tips:

Haren tussen de voetzooltjes kort houden

In de winter kunnen zich tussen de voetzooltjes van je teckel ijs- en sneeuwklontjes vormen als de haren daar te lang zijn. Dit kan pijnlijk en oncomfortabel zijn, en in het ergste geval zelfs leiden tot kleine wondjes of huidirritaties. Houd de haren tussen de voetzooltjes daarom kort. Gebruik een kleine, afgeronde schaar en werk voorzichtig, zodat je de huid niet beschadigt. Kort gehouden haren zorgen bovendien voor meer grip op gladde ondergronden, wat uitglijden en blessures helpt voorkomen.

Teckeltje heeft het koud tijdens het wachten.

 

Niet te lang stil blijven staan tijdens de wandeling

Het lijkt misschien onschuldig om tijdens een wandeling een praatje te maken met de buurman, maar houd er rekening mee dat je teckel het veel sneller koud heeft dan jij. Teckels zijn klein, staan dicht bij de grond en zijn daardoor minder beschermd tegen de kou. Het is belangrijk om in beweging te blijven, zodat de bloedcirculatie op gang blijft en je hondje niet te veel afkoelt. Wil je toch even gezellig kletsen? Doe dat dan liever aan het einde van de wandeling, wanneer je hondje warm en droog naar binnen kan.

Afdrogen

Zijn jullie samen natgeregend of -gesneeuwd tijdens te wandeling? Droog je hondje dan bij thuiskomst goed af. Nat haar zorgt voor veel warmteverlies, waardoor je maatje het snel koud zal krijgen. Je hondje zal je erg dankbaar zijn.

Bescherming tegen pekel en zout:

Na de winterwandeling kunnen pekel en zout op de straten de huid van je hondje irriteren. Spoel de pootjes even af met lauw water en dep ze droog. Je kunt de voetzooltjes eventueel insmeren met voetzooltjescreme. LET OP! Dat je hondje niet zelf de pekel van zijn pootjes likt. Dit is echt levensgevaarlijk!!

Laagje bescherming:

Overweeg een warm jasje of trui als je teckel het zichtbaar koud heeft, vooral als hij oud, ziek of herstellend is. Niet alle teckels hebben dit nodig, maar sommigen varen er wel bij.

Observeer je hond:

Let goed op signalen van kou. Rillen, janken, niet willen lopen of voortdurend op één pootje staan, kunnen tekenen zijn dat het te koud is. Pas de lengte van de wandelingen hierop aan of kies meerdere  kortere rondjes.

Kortom: Het plukken van je teckel in de koude wintermaanden is zeker mogelijk, maar vraagt om maatwerk en goed inzicht in de leefomgeving van je hond. Bij een binnenhond worden er veel minder isolerende eisen aan de vacht gesteld dan bij een buitenhond. Hoe dan ook, onderhoud de vacht op tijd, knip de haren tussen de voetzooltjes kort om sneeuwklontjes te voorkomen en zorg ervoor dat je hond niet te lang stil hoeft te staan in de kou. Met deze tips zorg je ervoor dat je teckel comfortabel, warm en gezond de winter doorkomt.

Geniet van de winter!

Volgende
Volgende

Worden alle teckels geplukt?