Het herkennen van de plukrijpe vacht
Wanneer je een ruwharige teckel koopt weet je: dit is een vacht welke van tijd tot tijd moet worden geplukt. Maar wat is dat nou? dat Plukken? En wanneer moet dat dan gebeuren?
Kortom: hoe herken je een plukrijpe vacht?
Het plukken van een ruwharige teckel is een belangrijk onderdeel van zijn verzorging.
Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen tijdens de rui.
Natuurlijk wil je dat je hondje er op zijn best uitziet en de dode haren kunnen voor jeuk en ongemak zorgen bij je hondje, daarom is het zaak deze geregeld en op het goede moment te verwijderen.
Voordat je overgaat tot het (laten) plukken van je hondje is het belangrijk om te wachten tot de vacht van je ruwharige teckel plukrijp is. Wanneer de vacht plukrijp is, staan de haren namelijk los in de huid en kunnen ze vrij makkelijk verwijderd worden. Het plukken van de teckel is handwerk; de bovenvacht wordt met duim en wijsvinger vastgepakt en verwijderd uit de huid.
Hoewel niet alle honden het plukken als prettig ervaren, doet het geen pijn als het op de goede manier en op het juiste tijdstip wordt uitgevoerd.
Door regelmatig te plukken wordt de vacht gezond gehouden en blijft de natuurlijke bescherming en uitstraling van je hondje behouden. Met de juiste technieken en aandacht voor het comfort van je hondje, kan het trimmen een hele plezierige bezigheid zijn voor zowel de teckel als zijn eigenaar.
Wat is nou plukrijp?
Wanneer we het hebben over plukrijp of trimrijp zijn van de vacht, dan bedoelen we de fase waarin de bovenvacht van de ruwharige teckel klaar is om geplukt te worden.
Tijdens de ruiperiode beginnen de dekharen los te laten, waardoor de vacht plukrijp wordt.
Wanneer je goed naar deze vacht kijkt zie je dat je wat door de bovenvacht kunt heen kijken. De vacht draait ook in bosjes in elkaar.
Wat je niet kunt zie op de foto is dat deze vacht droog aanvoelt.
Deze vacht is plukrijp.
Herkennen van een plukrijpe of trimrijpe vacht:
Wanneer je je hondje zelf wilt gaan plukken, maar ook wanneer je hem op het goede tijdstip naar de trimsalon wilt brengen, is het belangrijk dat je gaat herkennen wanneer de vacht trimrijp is.
Iedere plukvacht is anders, maar als je kijkt naar de trimrijpe vacht, zullen meerdere kenmerken opvallen.
De bovenvacht draait makkelijk in bosjes bij elkaar. Ook wanneer je deze net uitgekamd hebt zul je zien dat hij in no-time weer in elkaar gedraaid zit.
Wanneer de vacht van een ruwharige teckel trimrijp is, vormt deze geen gesloten dek meer en lijkt 'open' te vallen.
Het haar voelt droger aan; Omdat de vacht dood is en niet meer wordt gevoed door de huid, wordt het haar droger en voelt soms zelfs wat ‘knisperig’ aan.
De groeicyclus van een haar is ongeveer 6 maanden. Afhankelijk van de soort vacht en de hoeveelheid haar van je hondje, kun je ervan uitgaan dat de vacht van je hondje iedere 3 tot 6 maanden trimrijp is.
Wanneer je een klein plukje haar pakt en daaraan trekt, zal deze makkelijk loslaten uit de huid.
Wanneer de vacht trimrijp wordt kan het zijn dat je hondje hier jeuk van krijgt. Je ziet vaak dat hij gaat krabben en/of hij gaat rollen op bijvoorbeeld een ruwe mat.
Soms begint de teckel zelf aan zijn trimbeurt door te krabben of bijten aan de kriebelplekken. Soms kan hij zo zelf al aardig wat haar verwijderen.
Je zult vaker losse haren in huis of op je kleding vinden. Dit kan echter ook betekenen dat de ondervacht aan het verharen is. De ondervacht wordt niet geplukt. Als je hondje vanuit de ondervacht verhaart, zul je kleine fijne pluishaartjes vinden op je kleding en in huis. Omdat de ondervacht niet kan worden geplukt is dat helaas een kwestie van uitzitten en wachten tot dit voorbij is.
Het is natuurlijk niet zo dat je altijd al de bovengenoemde symptomen zult zien. De 1e drie genoemde vacht-kenmerken zijn de belangrijkste kenmerken om te bepalen wanneer je hondje aan een trimbeurt toe is.
Maar let op!
Weersomslag, maar ook bijvoorbeeld loopsheid of het krijgen van pups kunnen van invloed zijn op het plukrijp worden van de vacht. We zien dan vaak dat de vacht ineens kan gaan verharen of loslaten. In deze gevallen kan het soms nodig zijn de geplande trimbeurt wat te vervroegen.
Hoewel deze vacht net is uitgekamd, zie je dat hij vrijwel direct weer op bosjes draait. Je ziet de open structuur van de vacht, hij sluit niet meer mooi aan. Deze vacht is plukrijp.
Andersom gebeurt het echter ook weleens; soms wordt de vacht slecht of zelfs helemaal niet meer plukrijp. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld: castratie/sterilisatie, verkeerde vachtbehandeling in het verleden, medicijngebruik, hormonale kwesties of ouderdom. Vaak is dit op te lossen met wat geduld. Wanneer we de vacht wat langer de tijd geven zal deze vaak alsnog trimrijp worden en met de hand te plukken zijn. Soms kunnen bovenstaande redenen echter aanleiding zijn om (gedeeltelijk) over te gaan tot knippen en/of scheren.
Hoewel ik zoveel mogelijk wil stimuleren om de ruwharige teckel te plukken, spreekt het voor zich dat het belangrijk is om altijd een keuze te maken in het belang van de hond. Zijn welzijn gaat altijd voor. Hoewel de meeste ruwharige vachten zonder problemen tot op hoge leeftijd te plukken zijn is het in sommige gevallen toch nodig om te kiezen voor knippen of scheren.
Kort samengevat: Voordat je je teckel gaat plukken is het belangrijk dat je oog hebt voor wanneer de vacht trimrijp is. Kijk naar je hondje en houd in de gaten hoe de vacht zich ontwikkelt. Je zult merken dat je dan steeds sneller gaat zien en herkennen wanneer de vacht timrijp is of wordt.